Morning-afterpil als trend

Tegenwoordig wordt de morning-afterpil als een gebruikelijk middel gezien.

De morning-afterpil is een vorm van noodanticonceptie die vrouwen kunnen gebruiken om een ongewenste zwangerschap te voorkomen nadat ze onbeschermde seks hebben gehad of als het anticonceptiemiddel niet effectief was. De morning-afterpil bevat een hoge dosis hormonen, meestal levonorgestrel, die de ovulatie vertraagt of voorkomt, waardoor bevruchting wordt voorkomen.

Er zijn twee soorten morning-afterpillen beschikbaar: pillen die levonorgestrel bevatten en pillen die ulipristalacetaat bevatten. Levonorgestrel-pillen worden het meest gebruikt en zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. Ulipristalacetaat-pillen zijn alleen op recept verkrijgbaar.

De morning-afterpil moet zo snel mogelijk na onbeschermde seks worden ingenomen, bij voorkeur binnen 72 uur, maar kan tot 120 uur na de seks worden ingenomen, afhankelijk van het type pil. Het gebruik van de morning-afterpil is geen vervanging voor regelmatige anticonceptie en is bedoeld voor noodgevallen.

Echter, net als bij elk ander medicijn, kan het gebruik van de morning-afterpil bijwerkingen hebben. De meest voorkomende bijwerkingen van de morning-afterpil zijn onder meer:

  1. Misselijkheid en overgeven
  2. Buikpijn en krampen
  3. Hoofdpijn
  4. Vermoeidheid
  5. Duizeligheid
  6. Gevoelige borsten

Pil Drugs Icoon - Gratis vectorafbeelding op Pixabay

Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen meestal binnen enkele dagen na het gebruik van de morning-afterpil.

Ernstigere bijwerkingen van de morning-afterpil zijn zeldzaam, maar kunnen optreden.

Ernstigere bijwerkingen:

  1. Allergische reacties zoals huiduitslag, jeuk of ademhalingsproblemen.
  2. Bloedstolsels, die zelden voorkomen maar ernstig kunnen zijn. Symptomen van bloedstolsels zijn kortademigheid, pijn op de borst, zwelling in de benen en armen, en plotselinge hoofdpijn.
  3. Veranderingen in de menstruatiecyclus, zoals vroegtijdige menstruatie, zware of lichte bloedingen of een gemiste menstruatie.
  4. Hormonale veranderingen die kunnen leiden tot tijdelijke bijwerkingen, zoals vermoeidheid, duizeligheid, acne, en stemmingswisselingen.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze bijwerkingen zeldzaam zijn en meestal van voorbijgaande aard zijn. Als je echter ernstige of langdurige symptomen ervaart na het gebruik van de morning-afterpil, is het raadzaam om contact op te nemen met je arts.

Lees hier meer informatie over de bijwerkingen van de morning-afterpil.